Verhuur

De Sint Augustinuskerk is een markant historisch monument in de binnenstad van Middelburg. Het is een kerk waarvan interieur en exterieur al meer dan twee-en-een-halve eeuw ongeschonden zijn gebleven. Zodra u er binnenstapt, valt de uitstraling van veel licht, stijlvolle elegantie en monumentale schoonheid onmiddellijk op. Stadsbouwmeester Jan de Munck bouwde in 1742 de kerk in opdracht van de Lutherse gemeente van Middelburg vlakbij het Molenwater, destijds een deftige vijver, vandaag de dag een mooi park in het hart van de stad.

Sinds 2015 is de kerk eigendom van de Oud-Katholieke kerkgemeenschap van Zeeland, waarbij het interieur voor katholieke vieringen is aangepast. Alle oorspronkelijke objecten uit de Lutherse tijd zijn overigens gebleven, zodat de unieke 18e eeuwse sfeer in het gebouw is gehandhaafd. Velen die een bijeenkomst in een stijlvolle, historische ambiance prefereren hebben de weg naar de Sint Augustinuskerk kunnen vinden.

Kerk en nevenruimten zijn beschikbaar voor vele soorten activiteiten in de Middelburgse binnenstad. Niet alleen de Oud-Katholieke gemeenschap gebruikt de Sint Augustinuskerk, maar ook muziekgezelschappen en organisatoren van lezingen, symposia en workshops. Er wordt getrouwd: voor de burgerlijke gemeente, voor de kerk en voor allebei, en de kerk wordt ook gebruikt voor uitvaarten.

De kerkzaal
Deze heeft een oppervlakte van grofweg 200 benutbare vierkante meter. Er is veel flexibiliteit aangezien het mogelijk is om alle liturgische meubelen te verplaatsen. Er is zitruimte voor 150 personen, waarvoor losse stoelen aanwezig zijn, alsmede vaste banken langs de zijmuren. Daarnaast is er nog een galerij met 30 zitplaatsen. De akoestiek is uitstekend voor muziek, en voor sprekers is er geluidsversterking aanwezig. Voorin de kerk hangt een uniek vroeg-achttiende eeuws orgel, gebouwd door Johannes en Andries Duyschot, bestaande uit zeventien sprekende stemmen, met twee klavieren en aangehangen pedaal. Wanneer de huurder het orgel wil gebruiken is daarvoor wel toestemming nodig van de organist van de kerk. Daarnaast zijn er nog een klein orgel en een piano aanwezig.

Overige ruimten
Naast de kerk bevindt zich een nevenruimte; de voormalige consistorie, met de naam ‘Het Zwaantje’ Hier zijn een vergaderkamer en een keuken beschikbaar. ‘Het Zwaantje’ kan apart gehuurd worden, maar ook als extra ruimte bij de kerk worden gebruikt. De vergaderkamer heeft een oppervlakte van 23 vierkante meter en biedt ruimte voor vergaderingen tot ongeveer 12 personen. In de keuken kan de huurder dan zelf voor koffie, thee en drankjes zorgen.

Voor overige cateringfaciliteiten, zoals diners en warme maaltijden zijn kerk en nevenruimten niet geschikt, maar de huurder heeft wel de vrijheid om borrelhapjes, broodjes en dergelijke zelf mee te nemen of te laten bestellen.

Bereikbaarheid
Vanaf het station (bus en trein) is het tien minuten tot een kwartier lopen. Parkeerplekken zijn er overal in de omgeving. Met name op het Molenwater is meestal wel een parkeergelegenheid te vinden. Parkeren is in de binnenstad niet gratis, maar wel zijn er in de woonwijken rondom de binnenstad vaak nog wel vrije parkeerplaatsen, op ongeveer een kwartier lopen vanaf de kerk.

Wilt u meer weten, of informatie over de huurmogelijkheden en de prijzen? Of wilt u een vrijblijvende bezichtiging? Wij zijn trots op onze accommodatie, die gerust als een unicum in de Middelburgse binnenstad mag worden beschouwd. Wij zullen u graag alles laten zien en u verder informeren.

Voor verhuur kunt u contact opnemen met de beheerder:
dhr. Piet Almekinders, tel. 06-29383014, e-mail piet.almekinders@gmail.com.