Gedachten bij Palmzondag – Begin van de Goede Week, zondag 28 maart 2021

Lockdown nu verlengd tot en met 20 april
Onze bisschoppen hebben in navolging van de adviezen van de Overheid besloten dat de kerken gesloten blijven tot en met dinsdag 20 april. We rekenen wederom op uw begrip.

Online koffiedrinken op Palmzondag
Om toch met elkaar in contact te blijven is er de mogelijkheid om op Palmzondag (28 maart) aansluitend aan de online viering vanuit de Utrechtse Kathedraal online koffie te drinken. U kunt zich hiervoor bij mij aanmelden via email (wim.vandenberg@okkn.nl ) tot uiterlijk zaterdagavond 20.00 uur. Ik stuur u dan een link via Teams waarmee u zondagochtend kunnen inloggen. Uit mijn ervaring in de parochie Eindhoven kan ik zeggen dat dit een prettig alternatief is. Schroom niet en meld u aan, u bent van harte welkom!

Kerk open en palmtakje ontvangen
Tevens zal op Palmzondag de kerk open zijn tussen 13.00 uur en 16.00 uur. Onze lector, David Ross, is dan aanwezig om u een gewijd palmtakje aan te reiken en tevens kunt u, zo u wilt een kaarsje aansteken, een gebed spreken of zo maar even stil zijn in de kerk of natuurlijk een praatje maken met David. U bent van harte welkom, maar houdt u wel aan de corona-regelgeving.
  

Naast de mogelijkheid om mee te vieren met de online viering die uitgezonden wordt vanuit de kathedraal van Utrecht op Palmzondag om 10.00 uur (zie hiervoor de landelijke site: https://oudkatholiek.nl/vieren/online-vieren/) wil ik als rector van onze statie ook een gedachte en gebed meegeven als bemoediging en verbinding met elkaar nu wij nog steeds op fysieke afstand van elkaar zijn. De overweging en het lied zijn geschreven door Piet Coemans, emeritus pastoor in de in de parochie Eindhoven.

U kunt mij ook altijd bellen wanneer u behoefte hebt aan een gesprek.
Ik ben daarvoor bereikbaar.
(telefoon: 06 250 168 39 of via email: wim.vandenberg@okkn.nl)

Ik wens u een goede zondag en met hartelijke groet,

rector Wim van den Berg

Evangelie

(Marcus 11, 1-11)

Toen Jezus en zijn discipelen Jeruzalem naderden en in de buurt waren van Betfage en Betanië bij de Olijfberg, stuurde hij twee van zijn leerlingen vooruit. Hij zei tegen hen: ‘Ga naar het dorp dat daar ligt. Zodra jullie er binnenkomen, zul je daar een ezelsveulen vastgebonden zien staan, dat nog nooit door iemand bereden is; maak het los en breng het hier. En als iemand jullie vraagt waarom jullie dat doen, zeg dan: “De Heer heeft het nodig, hij zal het meteen weer terugsturen.”’
Ze gingen op weg en vonden een veulen dat buiten op straat bij een deur was vastgebonden en ze maakten het los. Er stonden een paar mensen die vroegen: ‘Waarom maken jullie dat veulen los?’ Ze zeiden wat Jezus hun had opgedragen te zeggen en de mensen lieten hen begaan.

Ze brachten het veulen naar Jezus en legden hun mantels op het dier en hij ging erop zitten. Velen spreidden hun mantels uit op de weg, anderen spreidden takken met bladeren uit, die ze in het veld afhakten. Allen die voor hem uit liepen of achter hem aan kwamen, riepen luidkeels: ‘Hosanna! Gezegend hij die komt in de naam van de Heer. Gezegend het komende koninkrijk van onze vader David. Hosanna in de hemel!’
Hij trok Jeruzalem in en ging naar de tempel. Nadat hij alles in ogenschouw had genomen, ging hij – want het was al laat geworden – met de twaalf terug naar Betanië.

Overweging
Zie je het al voor je: hoogdag voor een bedevaartsoord. De stad stroomt vol. Het feest van Israëls bevrijding, het paasfeest, was immers op handen. Je kunt over de hoofden lopen. Veiligheid voorzien: overal agenten, gewapende soldaten. Protestacties kun je best voorkomen bij zulke dagen. Wil je een overnachting boeken, dan ben je aangewezen op een naburig dorp, buiten de stadsmuren; kan ook veiliger zijn: eenmaal de poorten gesloten kun je niet meer ontsnappen, ben je een vogel voor de kat!

Ook dit jaar maakte de stad zich klaar voor het jaarlijks bevrijdingsfeest, Pesach. En ook Jezus gaat op pelgrimstocht, naar de heilige stad Jeruzalem, een week lang… de laatste week van zijn bestaan. En telkens gaat hij overnachten in Bethanië wat letterlijk betekent ‘huis van de armen’. Daar vond hij plaats, daar was het ’s nachts veilig. Toen Hij in de heilige stad kwam, nam hij alles in ogenschouw.

Het was geen triomfantelijke intocht van een bevrijdingsvorst zoals wij het ons euforisch voorstellen. Neen, zo was het niet, het was aan hem niet besteed. Wel even in Betfage, het dorpje tussen Bethanië en de stad, ook nog zo een dorpje net buiten de muren.
Daar gebeurde het: gezeten op een veulen. Een vorst mocht zich het eerst geborene toe-eigenen, en Hij koos voor een ezelsveulen, zoals ook gebruikelijk bij rabbijnen, en niet voor een paard zoals de overwinnaar. Hij verlaagde zich zonder het vorstelijke te verliezen. ‘Hosanna’, Hij die komt, Hij die het koninkrijk van David brengt. Het leek wel op een protestactie, met de slogan ‘gekomen om te dienen en niet om gediend te worden’. Het werd een tocht tot op de Olijfberg… geen Jeruzalem dat hem verwelkomde.

Hij kwam volgens Marcus die dag voor de eerste keer in het huis van zijn Vader, thuis komend in de tempel Hij nam alles in zich op. Was daar heel zijn leven op gericht: thuis komen in het huis van zijn Vader, het thuis voor allen? En wij herinneren ons zijn woorden: ‘breek deze tempel af en in drie dagen zal ik hem weer opbouwen’. Maar niemand die hem verwelkomde, geen hosanna.

En omdat het reeds laat geworden was, ging Hij, samen met de twaalf, enkel vergezeld van de twaalf, naar Bethanië. De eenzame verlatenheid wierp zijn schaduw : vandaag gejuich met groene lovertakken, morgen verdord en goed voor het vuur.

Laten we even stilstaan, in zijn nabijheid nadenken over ons leven, wetend dat we bij Hem thuis mogen zijn, hoe onze tocht ook verloopt. Waar sta ik? Wanneer juich ik? Welk dier berijd ik? Wie ben ik nabij? Welk huis is mijn thuis? Wanneer roep ik ‘hosanna, ontferm U over mij’, wanneer zing ik dankbaar ‘hosanna zoon van David, ik weet me thuis’!

Emeritus pastoor Piet Coemans

Een lied van de klein gelovige

We trokken met velen
soms vooraan
overtuigend, vurig,
soms achteraan
klein, onverschillig,
soms alles gevend
soms zo begerig.
En Hij, Hij ging
trok een spoor
ook als ik verdwaalde,
en Hij, Hij ging
zijn thuis werd mijn thuis
hosanna ontferming
hosanna jubel.
Hoor mijn lied
wees mij, klein gelovige,
genadig,
breng mij thuis.
(Piet Coemans)

Gebed van de dag
Barmhartige God,
in uw liefde voor de mensen
hebt Gij uw eniggeboren Zoon gezonden;
hij heeft het kruis gedragen
ten dode toe.
Geef ons, bidden wij, hem te volgen
langs de weg van zijn lijden,
opdat wij mogen delen in zijn verrijzenis.
Door onze Heer Jezus Christus, uw Zoon,
die met U in de eenheid van de heilige Geest
leeft en regeert in de eeuwen der eeuwen. Amen.

Collecten

Eigen gemeenschap
Wij nodigen u ook uit om uw gaven voor de collecte ten bate van onze eigen parochie over te maken op rekeningnummer NL60 ABNA 0452370620 t.n.v. Oud-Katholiek Zeeland onder vermelding van ‘collecte eigen kerk’.

Vastenactie
Tevens kunt u uw gaven geven in deze veertigdagentijd voor de vastenactie. Dit jaar is de opbrengst voor de Stichting Present. In de nieuwsbrief van deze maand kunt u hier meer over lezen. U kunt u gaven overmaken eveneens op rekeningnummer NL60 ABNA 0452370620 t.n.v. Oud-Katholiek Zeeland onder vermelding van ‘Vastenactie 2021’.

Dank voor al uw gaven.