Gedachten bij de vijfde zondag na Epifanie. zondag 7 februari

Naast de mogelijkheid om mee te vieren met de online viering die uitgezonden wordt vanuit de kathedraal van Utrecht (zie hiervoor de landelijke site: https://oudkatholiek.nl/vieren/online-vieren/) wil ik als rector van onze statie ook een gedachte en gebed meegeven als bemoediging en verbinding met elkaar nu wij op fysieke afstand van elkaar zijn.

U kunt mij ook altijd bellen wanneer u behoefte hebt aan een gesprek. Ik ben daarvoor bereikbaar. (telefoon: 06 250 168 39 of via email: wim.vandenberg@okkn.nl)

Ik wens u een goede zondag en met hartelijke groet,

rector Wim van den Berg

Evangelie

Marcus 1, 29-39 (NBV)

Toen Jezus en zijn discipelen uit de synagoge kwamen, gingen ze rechtstreeks naar het huis van Simon en Andreas, samen met Jakobus en Johannes. Simons schoonmoeder lag met koorts in bed, en ze spraken met Jezus over haar. Hij ging naar haar toe, pakte haar hand vast en hielp haar overeind. Toen verliet de koorts haar, en ze begon voor hen te zorgen.
‘s Avonds laat, toen de zon al was ondergegaan, brachten de mensen alle zieken en bezetenen naar hem toe; alle inwoners van de stad hadden zich bij de deur van het huis verzameld. Hij genas vele zieken van allerlei kwalen en hij dreef veel demonen uit, maar stond ze niet toe om iets te zeggen, want ze wisten wie hij was. Vroeg in de ochtend, toen het nog helemaal donker was, stond hij op, ging naar buiten en liep naar een eenzame plek om daar te bidden. Maar Simon en de anderen die bij hem waren, gingen hem vlug achterna, en toen ze hem gevonden hadden zeiden ze tegen hem: ‘Iedereen is naar u op zoek!’ Toen zei hij: ‘Laten we ergens anders heen gaan, naar de dorpen hier in de omtrek, zodat ik ook daar het goede nieuws kan brengen. Daarvoor ben ik immers op weg gegaan.’ In heel Galilea bracht hij het nieuws in de synagogen en dreef hij demonen uit.

Overweging
Jezus en zijn leerlingen komen uit de synagoge.
Daar hoorden men hoe Jezus de mensen onderwees. En men was zeer onder de indruk.
En om zijn woorden kracht bij te zetten drijft hij een onreine geest uit.
Een nieuwe leer met een groot gezag.
En Jezus gaat verder. Nu geneest hij de schoonmoeder van Simon en die niet alleen maar vele zieken geneest hij van  allerlei kwalen en hij drijft demonen uit.
Het Rijk Gods is begonnen.
Genezing verbindt Jezus steeds met zijn verkondiging.
Geen daden zonder een verklarend woord en geen woord zonder een krachtige daad.
Dat valt bij Jezus op. Hij verkondigt het Rijk Gods.
Dat Rijk waarin blinden zien, de lammen lopen en de treurende lachen zullen.
Het Rijk is aangebroken maar nog niet volledig.
Waarom zet Jezus het niet door?
Wanneer dat zo zou zijn dan zouden we niets meer hoeven doen.
En juist dat past niet bij wat God met de wereld bedoeld heeft.
Hij heeft ons geschapen opdat wij zouden meewerken aan zijn schepping.
Beide, God en mens, geven vorm aan de wereld.
Beide, mens en God, scheppen toekomst.
Jezus’ verkondiging is juist om dat duidelijk te maken: wij mogen meewerken aan de toekomst, wij worden hiervan niet ontslagen.
Daarom heelt Jezus niet alleen de mensen, hij geeft ook de boodschap mee dat het Rijk Gods begonnen is.
Deze boodschap opent de geneze mensen niet alleen lichamelijk hun toekomst, maar wijst hen ook de weg in een leven, dat niet van een negatieve houding tot de toekomst gekenmerkt is.
Zij zullen leven, en wel in overvloed.
Niet vlak en zonder perspectief, maar gericht op Gods Rijk, op een levenswaardige toekomst. En daaraan kan iedereen meewerken.
Dat betekent nieuwe wegen zoeken, hoe deze levenswaardige toekomst mogelijkheden openen kan, hoe levensverhoudingen verbetert kunnen worden, hoe ons samenleven gestalte kan vinden.
Juist in deze pandemie, juist in deze crisis, worden wij uitgenodigd om mee te werken aan Gods schepping, aan onze toekomst.
Niet wanhopen, niet blijven steken in het negatieve, in wat niet kan of nog niet kan, maar openingen zoeken naar wat wel mogelijk is.
Geen gemakkelijk opgave, maar wel onze taak als christen.
Zo werken we mee aan genezing, aan het helen van mensen, aan het helen van onszelf.
Gods Rijk is aangebroken… wij mogen helpen het voort te zetten.

rector Wim van den Berg

Gebed van de dag
Wij bidden U, Heer,
bewaar uw huisgezin
door de voortdurende bijstand van uw genade.
Onze enige steun is de hoop op uw goedheid;
Beschut ons daarom steeds door uw bescherming.
Door onze Heer Jezus Christus, uw Zoon,
die met U in de eenheid van de heilige Geest
leeft en regeert in de eeuwen der eeuwen.

Collecten
Wij nodigen u ook uit om uw gaven voor de collecte ten bate van onze eigen parochie over te maken op rekeningnummer NL60 ABNA 0452370620 t.n.v. Oud-Katholiek Zeeland onder vermelding van ‘collecte eigen kerk’.
Dank voor uw gaven.