Gedachten bij de week van gebed voor eenheid, 17 tot en met 24 januari

Doordat de lockdown verlengd is tot en met 9 februari zal de eucharistieviering op zondag 24 januari niet doorgaan. En ook niet de vesper op die avond die, vanuit de Raad van Kerken,  gehouden zou worden in onze St. Augustinuskerk vanwege de week van gebed voor de eenheid. Daarom hieronder bijbelteksten, reflecties en gebeden voor elke dag van deze bijzondere bidweek. U bent uitgenodigd om iedere dag mee te bidden voor de eenheid van alle christenen. Samen bidden geeft verbinding met elkaar.

Uiteraard is er ook weer de mogelijkheid om mee te vieren met de online viering die uitgezonden wordt vanuit de kathedraal van Utrecht (zie hiervoor de landelijke site: https://oudkatholiek.nl/vieren/online-vieren/).

U kunt mij ook altijd bellen wanneer u behoefte hebt aan een gesprek. Ik ben daarvoor bereikbaar. (telefoon: 06 250 168 39 of via email: wim.vandenberg@okkn.nl)

Ik wens u een goede zondag en een goede bidweek toe, met hartelijke groet,

rector Wim van den Berg

#blijfinmijnliefde
Dat is de oproep die van 17 t/m 24 januari 2021 centraal staat tijdens de Week van gebed voor eenheid van christenen. Het is een oproep van Jezus Christus zelf uit het evangelie volgens Johannes.
Zusters uit de oecumenische kloostergemeenschap in Grandchamp (Zwitserland) wijzen op de verbondenheid met Christus als bron van de vrucht van eenheid. Deze gemeenschap, die het materiaal van de gebedsweek dit jaar voorbereidde, wijdt zichzelf al sinds haar ontstaan aan eenheid en gebed.

‘Blijf in mijn liefde en je zult veel vrucht dragen’
Jezus Christus zei tegen zijn discipelen: ‘Blijf in mijn liefde en je zult veel vrucht dragen.’ Hij blijft in de liefde van de Vader en wil niets liever dan die met ons delen. Hiervoor gebruikt Hij het beeld van de wijnstok. Hij is de wijnstok en de Vader de wijnbouwer. Die snoeit ons en maakt ons heel, zodat wij hem kunnen eren en vrucht dragen. Vrucht die zichtbaar wordt in eenheid. Dat is wat we hopen dat er in deze Week van Gebed gebeurt.

 

 

Zondag 17 januari: Geroepen door God

Lees Genesis 12,1-4 en Johannes 1,35-51

Reflectie
De reis begint met een ontmoeting tussen God en mens, Schepper en schepsel, eeuwigheid en tijd. God zei tegen Abram: ‘Ga naar het land dat Ik je zal wijzen.’ Hij roept ook ons op om het vertrouwde te verlaten en om te worden zoals God ons ten diepste heeft gemaakt. Onderweg worden we steeds meer onszelf, mensen die Gods evenbeeld zijn. Gehoorzaam aan Gods roeping worden we een zegen voor onze geliefden, buren en de samenleving. Gods liefde zoekt ons. In Jezus werd God mens. In Jezus leren we God, onze Vader kennen. Zonder dat wij ons ervan bewust waren, heeft God ons uitgekozen om zijn kinderen te worden en ons een plaats aan zijn hart te geven. Dat is het wonderlijke begin van onze relatie met God. Op verschillende manieren horen mensen Gods roepstem, steeds opnieuw. Ze gaan, geraakt door zijn liefde, de weg van herschepping en geloof. Ze antwoorden met hun liefde op Gods liefde, steeds opnieuw.

Gebed
Jezus Christus,
U zoekt ons en biedt ons uw vriendschap aan.
U leidt ons steeds meer naar een leven zoals U dat hebt bedoeld.
Leer ons vol vertrouwen te geloven
en antwoord te geven op uw oproep,
leer ons als nieuwe mensen te leven
en getuigen te worden van uw tederheid voor de wereld.

Amen.

 

 

Maandag 18 januari: Verborgen groeien

Lees Efeziërs 3,14-21 en eventueel ook Lucas 2,41-52

Reflectie
Door de ontmoeting met Jezus verlangen wij ernaar dat wij in hem blijven en Hij in ons blijft. Dan rijpt de vrucht. Jezus was mens als wij. Hij groeide op en werd volwassen. Hij werd opgevoed in het Joodse geloof, onopvallend in Nazaret. Er leek niets uitzonderlijks te gebeuren, maar de aanwezigheid van de Vader voedde Jezus. Maria overdacht Gods daden in haar leven en dat van Jezus. Ook wij hebben ons leven lang nodig om te groeien, om de diepte van Gods liefde te peilen, waarmee Hij in ons blijft en wij in hem. Zonder dat wij doorgronden hoe, laat de Geest christus in ons hart wonen. Van binnen worden wij krachtig door te bidden te luisteren naar Gods Woord en dat te delen met anderen. We groeien in geloof door in praktijk te brengen wat wij daaruit leren.

Gebed
Heilige Geest,
laat ons Christus in ons hart ontvangen
en koesteren als het geheim van Gods liefde.
Voed en verrijk ons gebed.
Verlicht ons bij het lezen van de Bijbel.
Maak uw daden zichtbaar door ons heen,
zodat de vruchten van uw genade in ons kunnen groeien.

Amen.

 

 

Dinsdag 19 januari: Eén lichaam vormen

Lees Kolossenzen 3,12-17 en eventueel ook Johannes 13,1-15, 34-35

Reflectie
De avond voordat Jezus Christus stierf, knielde Hij neer om de voeten van zijn leerlingen te wassen. Hij wist dat samenleven moeilijk is en kende het belang van het elkaar vergeven en dienen. ‘Als Ik je voeten niet mag wassen, kun je niet bij Mij horen’, zei Jezus tegen Petrus. Petrus ontving de dienende Jezus en zijn voeten werden gewassen. De nederigheid en zachtmoedigheid van Christus raakte hem. Later zou hij Jezus’ voorbeeld navolgen en de gemeenschap van gelovigen in de vroege kerk dienen. Jezus wil dat zijn leven en liefde door ons heen stromen, zoals voedingsstoffen door de wijnstok. Zo kunnen christelijke gemeenschappen één lichaam zijn. Ook nu is het vaak niet gemakkelijk samen te leven. Door onze beperktheid houden we soms niet van onze naasten in kerk en familie, en lopen relaties stuk. Christus nodigt ons uit om bewogen te zijn met de ander, telkens weer. We verwelkomen elkaar met sterke en zwakke punten, omdat we weten dat God ons liefheeft. Zo is Christus in ons midden.

Gebed
God onze Vader, U toont ons uw liefde door Christus
en door onze broeders en zusters.
Open onze harten,
zodat we elkaar, hoe verschillend ook, aanvaarden en vergeven.
Schenk ons samen als één lichaam te leven,
zodat ieder mens als een geschenk zichtbaar zal zijn.
Laat ons samen een weerspiegeling zijn van de levende Heer.

Amen.

 

 

Woensdag 20 januari: Samen bidden

Lees Romeinen 8,26-27 en eventueel ook Lucas 11,1-4

Reflectie
God verlangt naar een relatie met ons, zoals Hij Adam zocht in de hof. Hij vroeg: ‘Waar ben je?’ In Christus kwam God ons tegemoet. Jezus leefde biddend, intiem verbonden met de Vader. Hij sloot vriendschappen met zijn leerlingen en allen die Hij ontmoette. Hij liet hen kennismaken met zijn dierbaarste bezit: de liefdesrelatie met zijn Vader, die onze Vader is. Jezus en zijn leerlingen waren geworteld in de Joodse traditie en zongen samen psalmen. Op andere momenten trok Jezus zich terug om te bidden. Je kunt zowel samen bidden als alleen. Bidden is verwondering, klagen, voorbede, dankbaarheid of enkel stilte. Soms wil je graag bidden, maar voel je dat je het niet kunt. Keer je dan naar Jezus en vraag: ‘Leer mij bidden.’ Hij maakt de weg vrij. Het verlangen om te bidden is al een gebed. Samenkomen in een groep helpt ons. Juist in een tijd waarin dat niet kan, merken we dat. Door het samen beleven van liederen, woorden en stilte ontstaat verbinding. Als we bidden met christenen uit andere tradities, kunnen we tot onze verwondering de vriendschap ervaren die voortkomt uit Degene die groter is dan de verdeeldheid. Vormen kunnen verschillen, maar één Geest brengt ons samen.

Gebed
Heer Jezus,
uw leven was één gebed,
volmaakte eenheid met de Vader.
Leer ons door uw Geest te bidden zoals uw liefde vraagt.
Mogen de gelovigen wereldwijd één zijn in voorbede en lofprijzing.
Laat uw koninkrijk van liefde komen.

Amen.

 

 

Donderdag 21 januari: Veranderd door het Woord

Lees Deuteronomium 30,11-20 en eventueel ook Matteüs 5,1-12

Reflectie
Gods Woord is heel dicht bij ons als zegen en belofte van blijdschap. God spreekt tot ons, als we ons hart openen. Door zijn Woord heeft God ons levend gemaakt. Hij haalt weg wat de groei van het ware leven belemmert, zoals een wijnbouwer de wijnstok snoeit. Ons perspectief verandert, wanneer we regelmatig een Bijbelgedeelte overdenken. Alleen of met anderen. Veel christenen bidden elke dag de zaligsprekingen uit Matteüs 5. God openbaart het geluk in het onvolmaakte. Niet het onrecht of het lijden heeft het laatste woord. Gelukkig zijn zij, die geraakt door Gods Geest, hun tranen niet bedwingen, maar de vrije loop laten. Zij ontvangen vreugde en troost. Hoe meer zij de Bron van hun geloof ontdekken, hoe meer zij hongeren en dorsten naar gerechtigheid. Met anderen zetten zij zich in voor Gods wereld van vrede. Gods Woord roept ons steeds op om door onze gedachten en daden zichtbaar te maken dat Christus leeft. Soms zullen we in het hier en nu al het geluk ervaren, dat volmaakt zal zijn als Christus aan het eind van de tijd in luister verschijnt.

Gebed
We prijzen U, God onze Vader,
omdat U ons uw woord geeft in de Heilige Schrift.
We prijzen U voor het veranderende effect dat uw Woord op ons heeft.
Help ons om het Leven te kiezen.
Leid ons door uw Geest,
zodat wij de vreugde kunnen ervaren die U zo graag met ons wilt delen.

Amen.

 

 

Vrijdag 22 januari: Liefde tonen

Lees Genesis 18,1-5 en eventueel ook Marcus 6,30-44

Reflectie
Nu Christus ons mag veranderen, groeit Gods liefde in ons en draagt het vrucht. We delen Gods liefde door zichtbaar bewogen te zijn met anderen. Jezus luisterde zijn leven lang naar de mensen die Hij ontmoette. Zij lieten Hem niet koud. Hij deinsde niet terug voor hun lijden. In het verhaal over het teken van de broden uit Marcus 6, voelt Jezus medelijden met de hongerige menigte. Hij weet dat de hele mens voeding nodig heeft. Alleen Hij kan de honger naar brood en de dorst naar het leven stillen. Jezus wil dit niet doen zonder zijn leerlingen. Het kleine beetje dat ze hem kunnen geven, gebruikt Hij: vijf broden en twee vissen. Ook vandaag wil Hij dat wij meewerken aan zijn onvoorwaardelijke zorg. Iets kleins als een vriendelijke blik, een open oor of onze aanwezigheid is voor iemand soms genoeg om zich gezien te voelen. Als we onze beperkte mogelijkheden aan Jezus aanbieden, gebruikt Hij ze op een verrassende manier. Dan ervaren we wat ook Abraham deed. Door te geven ontvangen wij. Wie gastvrij uitdeelt, wordt overvloedig gezegend.

Gebed
Jezus Christus,
maak ons bewogen met de mensen om ons heen.
U weet hoe vaak we ons hulpeloos voelen, als we hen zien lijden.
U bent daar altijd al,
in uw ontferming hebt U hen al ontvangen.
Spreek tot hen door onze woorden,
steun hen door onze daden en laat uw zegen op ons allen rusten.

Amen.

 

 

Zaterdag 23 januari: Groeien in eenheid

Lees 1 Korintiërs 1,10-13 en eventueel ook Johannes 17,20-23

Reflectie
De avond voordat Hij stierf, bad Jezus voor de eenheid van de mensen die de Vader aan hem gaf: ‘Laat hen allen één zijn… opdat de wereld gelooft’ (Johannes 17 vers 21). Verbonden met Christus delen gelovigen een sapstroom, die hen leven geeft en voedt als ranken aan een wijnstok. Elke christelijke traditie heeft als doel om ons te leiden naar het hart van ons geloof: de gemeenschap met God, door Christus, in de Geest. Hoe meer we in deze gemeenschap leven, hoe meer we verbonden zijn met andere christenen en met alle mensen. Paulus waarschuwt ons voor een houding die de eenheid van de eerste christenen al bedreigde: de eigen traditie als enig juiste beschouwen ten koste van de eenheid van het lichaam van Christus. Verschillen brengen dan verdeeldheid, geen wederzijdse verrijking. Paulus had een zeer brede visie: ‘Alles is van u. Maar u bent van Christus en Christus is van God’ (1 Korintiërs 3 vers 22-23). Christus wil dat wij in geloof eenheid en verzoening met elkaar zoeken. Dat wij net als Hij bidden: ‘Laat hen allen één zijn… opdat de wereld gelooft.’

Gebed
Heilige Geest,
levendmakend vuur en zachte adem, kom en blijf in ons.
Vernieuw onze passie voor eenheid,
zodat we de band die ons met U verenigt voor ogen houden.
Mogen allen die sinds hun doop bekleed zijn met Christus,
één zijn en samen getuigen van de Bron van onze hoop.

Amen.

 

 

Zondag 24 januari: Heel de schepping

Lees Kolossenzen 1,15-20 en eventueel ook Marcus 4,30-32

Reflectie
De lofzang op Christus in Kolossenzen nodigt ons uit om te zingen over Gods redding. De gekruisigde en opgestane Christus brengt verzoening voor het hele universum, zoals God alles voor een toekomst van leven en vrede schiep. In geloof zien we dat Gods koninkrijk heel dichtbij is, maar klein als een mosterdzaadje en nauwelijks zichtbaar. Het groeit echter wel. Ook in de nood van onze wereld werkt de Geest van de Opgestane. Hij moedigt ons allen aan onvermoeibaar te zoeken naar gerechtigheid en vrede. De aarde moet een thuis zijn voor alle schepselen. Gods Geest neemt ons in dienst, zodat de schepping in al haar volheid God kan blijven loven. Wanneer de natuur lijdt en mensen worden verdrukt, vraagt Gods Geest ons de moed niet te verliezen, maar deel te worden van het genezingswerk van Christus. Het nieuwe leven dat Christus brengt, is voor velen een licht van hoop. Een bron van verzoening voor de hele schepping. Van hem alleen komt de vreugde naar ons toe.

Gebed
Heilige God,
wij danken U dat U ons hebt geschapen en van ons houdt.
U bent aanwezig in ons en in de schepping.
Leer ons kijken naar de wereld zoals U dat doet, met liefde.
Laat ons gelovig werken aan een wereld
waar gerechtigheid en vrede bloeien,
tot eer van uw naam.

Amen.

 

Collecten

Eigen gemeenschap
Wij nodigen u ook uit om uw gaven voor de collecte ten bate van onze eigen parochie over te maken op rekeningnummer NL60 ABNA 0452370620 t.n.v. Oud-Katholiek Zeeland onder vermelding van ‘collecte eigen kerk’.

Landelijk Oecumenisch Werk  
Tevens kunt u uw gaven geven voor het Landelijk Oecumenisch Werk . In de nieuwsbrief van deze maand kunt u hier meer over lezen. U kunt u gaven overmaken eveneens op rekeningnummer NL60 ABNA 0452370620 t.n.v. Oud-Katholiek Zeeland onder vermelding van ‘Oecumenisch Werk’.

Dank voor al uw gaven.